Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Mütemerrit ne demek Osmanlıca?
Osmanlı hukukunda yolsuzluk, Türk hukukunda direniş anlamına gelen bir hukuk terimi.
Mübayin ne demek Osmanlıca?
Ayrı, farklı, farklı, farklı.
Müsenna ne demek Osmanlıca?
Sıfat. 1- İki parçalı veya iki parçadan oluşan, ikili: Bir ara ittifak olmuş, sonra anlaşmazlıklar olmuş (Ahmet Râsim). İyi ittifaka zarar vermek için Rusya ile Japonya arasına Kore ısırığını sokuyor (Cenap Şahâbeddin). 2- İki katlı, iki katlı.
Mülahazara ne demek?
Dikkate almak ne anlama gelir? Bir konu hakkında netleşene kadar derinlemesine düşünmek, yansıma olarak adlandırılır. Bu kelime aynı zamanda sonuç çıkarmak ve gözlem yoluyla incelemek anlamına da gelir.
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapça blw kökünden gelen mubtalāˀ مبتلا kelimesi “sıkıntıya düşen, imtihan edilen kimse” anlamına gelir.
Müteayyin ne demek Osmanlıca?
Önemli kişi, soylu kimse.
Mutemerrit ne demek?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: gecikmiş.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.
Mübadil ne demek Osmanlıca?
Arapça bdl kökünden gelen ve yazılı örneği bulunmayan *mubādil مبادل “değiştirici” kelimesinden türemiş bir kelimedir.
Münbit ne demek Osmanlıca?
(ﻣﻨﺒﺖ) sıf. (Ar. inbāt ‘tamamlamak, yetiştirmek’ munbit kelimesinden) Bol, bereketli, bol miktarda üretmek: Her güzel beyit kendi yerinde okunur / Verimli bir iklimdeki temiz bir pınar’ (Ali M.
Mürebbi ne demek Osmanlıca?
Arapçada “eğitmen, öğretmen” anlamına gelen murabbi ٍمربّ kelimesinden türemiş bir kelimedir ve Arapça rbw kökünden gelir.
Musenna ne demek?
Çift ve aynalı yazı. Sözlükte “iki parçalı veya iki parçadan oluşan, çift, iki katlı” anlamına gelen müsennâ kelimesi, terim olarak “düz yığılmış veya karmaşık, çift ve zıt yazı, aynalı yazı” anlamına gelir.
Münbais ne demek Osmanlıca?
1. Gönderilmiş, gönderilmiş. 2. Bir şeyden dolayı meydana gelen, -den kaynaklanan, -den doğan, -den kaynaklanan: Bu mutluluk, senin iyiliğinin haber verilmesinden dolayıydı (Muallim Nâci).
Müzahim ne demek Osmanlıca?
(Ar. muzāḥame muzāḥim, “kargaşa çıkarmak, huzursuzluk çıkarmak” manasından) Huzursuzluk ve huzursuzluk çıkaran: Ancak her insan kendisi için iyi olanı ister ve hoşuna gitmeyen şeylere öfkelenir (Cevdet Paşa).
Indi mülahaza ne demek?
Bir şeyin hakikatini dikkatle düşünüp araştırmak. Tefekkür, düşünce.
Mülazım ne demek Osmanlıca?
Arapçadan dilimize giren “mülazım” kelimesi “mülazemet” kelimesinden türemiştir. Mülazemet, bir yerde kalmak, sürekliliği sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Uzun süre bir yerde çalışan kişilere teğmen denir. Bu kelimenin çağrışımı teğmendir.
Mütekasif ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﻜﺎﺛﻒ) sıf. (ar. tekāѕuf mutekāѕif “yoğunlaşmak” kökünden gelir) Yoğunlaştı, yoğunlaştı, yoğunlaştı: Artık ortalık tamamen kararmıştı, iki arkadaş birbirlerini bulanık görüyorlardı (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Müşahhas ne demek Osmanlıca?
muşahhas – Nişanyan Sözlüğü. Arapça şχṣ kökünden gelen ve “seçkin, belirli, kişileştirilmiş, tekil” anlamına gelen mushaχχaṣ مُشَخَّص kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ön Lü Kelimeler Nasıl Yazılır