Ekme kuramı nedir?
Televizyonun insanları yönlendirdiğini ve bilinçaltına nüfuz ettiğini açıklayan teori: Yetiştirme Teorisi İlk olarak bir psikoloji ve medya profesörü tarafından ortaya atılan yetiştirme teorisi, televizyonun insanlar hakkında hayali bir dünya yarattığını öne sürüyor.
Yetiştirme kuramı nedir?
Yetiştirme teorisi, George Gerbner’in kültürel göstergelere dayalı televizyonun etkileri üzerine yaptığı araştırmanın sonucu ortaya çıkan ve birçok çalışma ve araştırmanın temelini oluşturan bir teoridir. İlk dönemin güçlü etki teorilerinden farklı olarak, kitle iletişim araçlarının etkilerini uzun vadede kabul eder.
Kültürel göstergeler yaklaşımı nedir?
“Kültür Göstergesi”, yöneticilerin bir topluluk içindeki eğitim ve din yönlerinin durumunu değerlendirmek için kullandıkları bir ölçüdür. Bir şehrin sosyal sermayesini anlamaya yardımcı olur ve fiziksel hizmetler ile katılım, farkındalık ve vatandaşlar arasındaki güven gibi öznel yönler arasındaki ilişkiyi gösterir. “Kültür Göstergesi”, yöneticilerin bir topluluk içindeki eğitim ve din yönlerinin durumunu değerlendirmek için kullandıkları bir ölçüdür. Bir şehrin sosyal sermayesini anlamaya yardımcı olur ve fiziksel hizmetler ile katılım, farkındalık ve vatandaşlar arasındaki güven gibi öznel yönler arasındaki ilişkiyi gösterir.
Gerbner’in genel iletişim modeli nedir?
Annenberg İletişim Okulu’nun eski dekanı Profesör George Gerbner, evrensel bir iletişim modeli geliştirmek için çalıştı. Gerbner, mesajı gerçeklik kavramına bağlar. Mesajın ne hakkında olduğunu belirler ve alıcının algı ve anlam meseleleri üzerinde düşünmesini sağlar.
Fikir grupları kuramı nedir?
Görüş grubu teorisi, benzer ilgi alanlarına sahip insanların ortak bir karara vardığı ve çoğunluğa/gruba uyma eğiliminin başkalarının görüşlerini etkilediği ilkesine dayanır. Başka bir deyişle, görüş grubu teorisi, diğer insanların da çoğunluk tarafından kabul edilen görüşlere katıldığı ilkesine dayanır.
Bilişselcilik kuramı nedir?
Bilişsel teori esas olarak bilgi edinimi ve zihinsel yapının gelişimine vurgu yapar. Bilişsel teori öğrencilerin öğrenme sürecini kavramsallaştırmaya odaklanma eğilimindedir: bilginin nasıl alındığı; bilginin mevcut şemada nasıl işlendiği ve organize edildiği; hatırlandığında bilginin nasıl hatırlanacağı.
Vygotsky sosyal öğrenme kuramı nedir?
Vygotsky, başkalarının dilini öğrenen ve daha sonra bunu kendilerine yardımcı olmak için kullanan çocukların sorunları çözebileceklerine inanıyordu. Bu teoriye göre, yetişkin çocuğun bilgiyi içselleştirmesine ve edinmesine yardımcı olmak için iki öncelik belirlemelidir.
Yetiştirme kavramı nedir?
Eğitim, bir bireyin bir etkinlikte veya etkinlik alanında başarılı olabilmesi için, öğrenme deneyimi yoluyla bilgi, beceri ve tutumlarını değiştirme veya iyileştirme amacıyla yapılan planlı ve sistematik bir çabadır.
Sosyal öğrenme kuramı nedir kısaca?
Sosyal öğrenme, bireysel veya grup öğreniminden daha büyük ölçekte, akranlar arasındaki sosyal etkileşim yoluyla sosyal düzeyde gerçekleşen öğrenmedir. Tutum ve davranışlarda değişikliğe yol açabilir veya açmayabilir.
Kültürel kuramı nedir?
Kültürel teorisinin merkezinde insan eylemi anlayışı vardır. Failleri aktif ve amaç odaklı olarak görme ihtiyacı. • Yorumcunun görevi, bir eylemin ardındaki motivasyonu veya öznel niyeti ortaya çıkarmaktır. Birlikte, anlam dünyadan atılır (hayal kırıklığı).
Göstergeler arası yöntemler nelerdir?
İntersemiyotik çeviri/metamorfoz, sözlü işaretlerin sözsüz sistemlerin işaretleriyle yorumlanmasıdır. Ses sanatları (müzik, şarkı söyleme), görsel sanatlar (resim, heykel, fotoğrafçılık), kinetik diller (bale, pandomim) ve multimedya dilleri (sinema, opera, vb.) alanlarında yazılı bir eserin yorumlanmasıdır.
Aristonun iletişim modeli nedir?
Aristoteles’in iletişim modeli Bu model aynı zamanda diğer iletişim modellerinin de kaynağıdır. Aristoteles’e göre iletişim doğrusal bir süreci takip eder, tek yönlüdür ve diğerini etkilemeyi amaçlar. İletişimde üç temel unsur vardır. Bunlar konuşmacı, konuşma ve dinleyici üçlüsüdür.
Lasswell iletişim modeli nedir?
Lasswell’in göndericinin alıcıyı etkilemeyi amaçladığı bu modelinde, mesaj bir iletişim ortamı aracılığıyla izleyiciye veya dinleyiciye iletilir ve hedefin etkilenmesi beklenir. Çoğu kitle iletişim araştırmacısının örnek aldığı bu modelde gürültü ve geri bildirim kavramları yer almaz.
Sarmal iletişim modeli nedir?
Spiral İletişim Modeli, Dance tarafından geliştirilen, iletişimin dinamik bir süreç olduğunu ve zaman içinde gönderici ile alıcı arasında geliştiğini, böylece iletişim sürecinin her aşamasında bilgi ve deneyim açısından yeni derslerin eklendiğini öne süren bir iletişim modelidir.
Gesell olgunlaşma kuramı nedir?
Arnold Gesell’in Olgunlaşma Teorisi: Arnold Gesell, çocuklarda fiziksel ve motor gelişimin aşamalarına dikkat çeker ve dünyadaki tüm çocuklarda fiziksel ve motor gelişimin aynı sırayla ve benzer yaşlarda gerçekleştiğini belirtir. Başarılı bir gelişim için uygun bir ortamın bulunması gerektiğini belirtir.
Jest kuramı nedir?
Jest teorisi: Beden hareketleri olan jestleri, duygu ve hisleri ifade eden içgüdüsel hareketler olarak ele alır. Düşünürlere göre yerli halkların dilinde görsel işaretler işitsel işaretlerden önce gelir. Ancak jestlerden akustik sinyallere geçiş yakın zamana kadar belirsizliğini korumuştur.
Özdeşleyim kuramı nedir?
Tanımlama -genel ve basit terimlerle- özne ile nesne arasında kurulan ilişkinin biçimidir. Genellikle estetik çerçevesinde ele alınan bu kavram, “şüphesiz sadece estetik tutumumuzu etkileyen belirli bir duygu değil, aynı zamanda günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız ve deneyimlediğimiz bir duygu türüdür.”
Glasserin seçim kuramı nedir?
Gerçeklik terapisi, Amerikalı psikiyatrist William Glasser’ın seçim teorisine dayanmaktadır. Karar teorisinde, herkesin kendi hayatını kontrol edebileceği varsayılır ve bireyin yaptığı her şeyden sorumlu olduğu kabul edilir.